Reparation og restaurering af tekstiler

Alle former for reparation og restaurering af kirketekstiler udføres på Selskabets værksted.

Restaurering af grøn messehagel

På denne grønne messehagel var bundstoffet så slidt, at det ikke kunne holde længere. Alle dekorationer blev overført til et nyt stykke stof og haglen kan nu anvendes igen i mange år.

Dekorationen overføre til nyt stof

Partiet ved lynlåsen og halshullet slides ofte mest, fordi man tager fat her, når haglen skal af og på. Det forlænger haglens levetid, hvis påklæderen benytter hvide bomuldshandsker, så syren fra hænderne undgås.

Parti ved lynlås -før

En tittekant syet langs kanten tager sliddet her. Den kan skiftes flere gange inden hele haglens stof er slidt op og kan på denne måde forlænge haglens levetid.

Parti ved lynlås -efter

Restaurering af antependium

Det gamle antependium fra 1682 i Holmens kirke, var lettere slidt forneden. Tråde blev fæstet forsigtig, så skaden ikke forøges, men der foretoges ikke rekonstruktion af det gamle broderi.

Antependiet i Holmens Kirke

Dekorationen er broderet med guld- og sølvtråd samt silke ved de farvede partier ved skjoldet i midten. Her ses detaljerigdommen i et enkelt granatæble.

Antependiets blomster

Hele antependiet var inde på Selskabet for Kirkelig kunsts systue for at blive gennemgået for løse tråde.

Antependiet under reperation

Den nederste kant har været mest udsat som det ses af possementbåndet her:

Antependiets nederste kant

Trådene blev omhyggeligt hæftet ned, så de ikke risikerer at blive trukket i stykker. Men der tilføjes ikke nyt, hvor trådene i broderiet allerede er helt slidt væk. Det er et gammelt broderi, der er smukt patineret over årene, og deciderede rekonstruktioner er derfor undgået.

Antependiets kant er forsigtigt syet ned