Kortæppe i Skagen

“At brodere stramaj kan man vel ikke få nogen til mere!” mente flere af menighedsrådet ved Skagen Kirke, da de hørte selskabets forslag til at få sognebørnene igang ved syrammerne. Det hele begyndte i 2011, da Selskabet for Kirkelig Kunst tog på konsulentbesøg i Skagen Kirke for at drøfte mulighederne for et nyt kortæppe….

Skagen kirke blev omkring forrige århundredeskifte udvidet ved arkitekt Ulrik Plesner og fik nytegnet en stor del af interiøret af Thorvald Bindesbøll. Således også kortæppet. Da det oprindelige tæppe var slidt efter ca. 40 år blev det kopieret og broderet påny. Det er dette tæppe, der nu er slidt op.

I de fleste tilfælde ville vi anbefale kirkene at få tegnet et tæppe af en nulevende kunstner, for at tilføre kirken noget nyt – det bedste, vi kan levere i vor tid. Men da vi så dette tæppe blev det hurtigt klart, at Bindesbøll havde skabt et særdeles smukt mønster, der ikke på mindste måde virkede forældet i sit design, og som er afstemt efter det øvrige inventar. Det blev derfor foreslået at forsøge at samle folk i Skagen til at sy tæppet påny.

Driftige folk i Skagen menighedsråd gik i gang med at informere de lokale om projektet og ved et arrangement, hvor brodøse Lizzi Damgaard demonstrerede, hvorledes man syer tæpper i korsting på stramaj, mødte omkring 60 interesserede personer op. Inden længe derefter havde 80 personer meldt sig til broderiarbejdet!

Selskabet for Kirkelig Kunst har stået for forberedelserne til arbejdet. Tæppets mønster er blevet tegnet af, der er blevet specialvævet stramaj og spundet særligt tæppegarn, som er indfarvet efter det gamle tæppe. Og der er tegnet syrammer, som er blevet fremstillet på Teknisk Skole i Hjørring. Kommunen har stillet lokale til rådighed og den 17. november kunne broderiet påbegyndes.

I løbet af den første måned har 58 damer + lidt gæster og børnebørn syet 856 timer på de 9 syrammer med tæppebanerne…

I Skagen har de således bevist, at det ikke er gammeldags at brodere stramaj – det er først ved at blive rigtig moderne!

Her er det Camilla på 7 år, der yder sit bidrag til Skagen Kirkes kortæppe.

Skriv en kommentar