Messehagler

Selskabet for Kirkelig Kunst opfordrer primært menighedsråd til at få kunstnere til at tegne messehagler specifikt til det enkelte kirkerum. Nogle af disse er tilrettelagt og udført på selskabets systue. Systuen kan stå for opgaver lige fra enkle messehagler til den mindre kirke til overdådige messehagler til de store domkirker.

Om vedligeholdelse og opbevaring af messehagler se [her->opbevaring]

Herunder ses nogle eksempler på de unika-hagler, som er udført på værkstedet.

Vor Frelsers Kirke, København

I Vor Frelsers Kirke ønskede man en ny grøn messehagel og havde selv fundet frem til, at den skulle tegnes af Rikke Salto. Haglens udseende, materialer og farve blev nøje afstemt med altertavlen i kirken. Motivet “Livets træ” er gengivet i form af æblegrene, som blev udført i ophøjet guldbroderi på Selskabet for Kirkelig Kunsts systue.

_mg_8561webVed valg af farve og dekoration er der lagt vægt på, at haglen passer til alterets farver og at dekorationen kan ses på lang afstand i den store kirke. Når man kommer tættere på ved altergangen, kan man se yderligere detaljer.

Ophøjet guldbroderi er en teknik, hvor man bygger motivet op i flere lag uldfilt, som dækkes med lærred, der limes på. Teknikken ses kun sjældent anvendt, da den er krævende for brodøsen – og langsommelig.

filt-undersyning-weblaerred-paa-filt-web_mg_1267webDernæst lægges guldtråd parvis langs mønstret og disse syes fast med silketråd.

montering-web2Til slut blev guldbroderiet klippet af grundstoffet og monteret på den grågrønne velour sammen med silkebroderede blomster og en lille bi i rya-teknik._mg_8623web2

Rungsted Kirke

Til Rungsted Kirke har Martin Nannestad Jørgensen vævet stof til en violet hagel samt tegnet et korsmotiv til ryggen, som blev broderet med nedlagt syning på Selskabets systue.

Jesuskirken

Rikke Salto blev valgt til at tegne en messehagel til Jesuskirken. Kirken er udsmykket med et væld af motiver og mønstre, så opgaven skulle løses både som et moderne indslag i denne mangfoldighed, men uden at kollidere med kirkens øvrige udsmykning. Rikke foreslog en smal hagel med et enkelt motiv af gyldne pailletter med et kors udsparet. Haglens dekoration lyser op i koret og bundfarven føjer sig ind i korets farveholdning.