Alterduge

I Selskabet for Kirkelig Kunst syes alterduge på mål, tilpasset hver enkelt kirkes alterbord. Man kan rekvirere prøver på forskellige kvaliteter af hørstof på vores [kontor->Kontakt]. Vi har også flere eksempler på alterdugsborter, som man kan købe som “sy-selv”-kit. Vi kan tilbyde hjælp med tilrettelægning og introduktion/undervisning. Ring eller skriv og tal med os om mulighederne.

IMG_7561xx    alterdug_smal_bigxxMan kan udføre en stoppet ægkant på lidt grovere stof. Herunder ses teknikken anvendt til at forme et kors i hjørnet på et håndvævet stykke hørstof. Dette kan udføres som sy-selv-projekt.82q

En lille fin alterdugsbort med hjerter og kors broderes i korsting – man kan også vende mønstret, så hjerter og kors står positivt. Mønstret er tegnet af Erik Ellegaard Frederiksen.

IMG_4693x

Reparation af alterdugsborter

Har man en alterdugsbort, der er slidt, kan den måske repareres. Lad os se på den inden den kasseres. I en kirke var borten slidt midt foran dér, hvor præsten står:

Photo 25_1

Den blev stoppet, og der blev syet et lap af tilsvarende stof på både foran og bagved hullet:

Photo 26_1

Borten blev vasket og spændt ud med nåle, mens den stadig var våd. Her lå den til den var tør. Man kan se det færdige resultat til højre.

Photo 10_1  IMG_5473x

Alterdugsborter hæftes ofte på et stykke bordfilt, der er lagt under alterdugen, så behøver man ikke vaske borten med hver gang dugen vaskes.

Vask og strygning

Læs om vask og vedligeholdelse af kirkens hvide tekstiler [her->vask-strygning]. Alterduge kan også indsendes/leveres til os til vask og strygning.