Hvide tekstiler – vask & strygning

Det er vigtigt at vurdere, hvad tekstilet kan klare, inden vask påbegyndes. Ring gerne til [os->kontakt], før der handles – hellere en gang for meget end for sent!

Før vask skal tekstilet pletrenses:

· stearinpletter fjernes med husholdningssprit

· vinpletter vædes med glycerin

· øvrige pletter vædes med farveløs håndopvaskemiddel

· tekstilet pakkes i plastpose og ligger højst 10 timer.

Tekstiler med broderi eller kniplinger og møre tekstiler skal håndvaskes. Andre kan maskinvaskes ved 60˚ UDEN centrifugering.

STIVELSE: Ønskes dugen eller servietterne stivet, kan det gøres på følgende måde: lav en jævning af kartoffelmel og koldt vand: ca. 2 spsk. kartoffelmel til 1 liter koldt vand, som varmes op til det koger og er blevet en klar masse. Tilsæt en krumme salt, for at undgå svidning, når man efterfølgende stryger. Denne jævning hældes i en balje og tilsættes 5 liter håndvarmt vand. Heri nedsænkes tekstilet og skvulpes godt rundt. (Har man 2 duge og/eller et par servietter er der også nok væde til dem). Hænges til tørre og, når det er helt tørt, stænkes og stryges som beskrevet nedenfor.

Se video af stænkning her.

Tekstiles tørres liggende eller hænger på et rør på Ø10-12cm (f. eks. et nedløbsrør af plast). Når stoffet er helt tørt, stænkes det og lægges i en plastpose 6-12 timer, og stryges indtil det er fuldstændigt tørt. Hvis alterdugen størrelse er afgørende for at dugen passer til alterbordet, skal man have alterbordets mål og en tommestok ved siden af strygebordet, så man kan måle efter under strygningen. Dugen bliver mindre, efterhånden som den tørrer op. Rulles på rør og opbevares således.

Se video af strygeprocessen her.

Det er tilrådeligt at afsætte god tid til at stryge, så man kan udføre hele arbejdet uden afbrydelser.

Det er også muligt at sende/levere messehagler, albaer, poignetter, alterduge, kalkklæder og andre tekstiler til selskabet til vask/rens og strygning, kontakt os her.