Messehagler – håndtering, vedligeholdelse og opbevaring - Selskabet for Kirkelig Kunst

Messehagler – håndtering, vedligeholdelse og opbevaring

Kirkens messehagler kan være fremstillet i meget forskellige kvaliteter, men fælles for dem alle er, at det er ønskeligt at passe på dem, så de holder sig bedst i så lang tid som muligt. Dette kræver at man håndterer, vedligeholder og opbevarer dem omhyggeligt.

Først og fremmest er det en god idé at benytte hvide bomulds-handsker, når man rører ved haglen. Selvom man har rene hænder, vil syren fra hænderne gå i forbindelse med tekstilfibrene og svække disse. Hver gang haglen skal lukkes på skulderen slides dette sted, men det hjælper på holdbarheden, hvis der ikke samtidigt tilføres syre fra hænderne. Hvide handsker kan købes i Selskabet.

Når messehaglen skal renses eller vaskes, bør man være opmærksom på, at vinpletter aldrig går af i rens! Renser man en hagel med vinpletter, vil pletterne blot sætte sig endnu bedre fast! De skal vaskes af. Om haglen kan tåle at blive vasket afhænger af det materiale, den er fremstillet af. Ofte må dekorationer i form af bånd eller broderier afmonteres først og genmonteres efter vask, fordi de er for sarte eller deres farve risikerer at smitte af på det omgivende. Efter vask eller rens kan det ske, at foerstoffet krymper anderledes end yderstoffet, således at det må rettes til, for at haglen kommer til at hænge pænt igen. Det er altid muligt at henvende sig til Selskabet for Kirkelig Kunst for råd og vejledning. Ofte vil en afgørelse dog kræve, at vi ser haglen først.

De messehagler, der er i brug i kirken, bør hænge på en bøjle, der er tilpasset i størrelsen til haglens bredde og skulderhældning. Haglen bør overtrækkes med en dragtpose, for ikke at blive støvet eller udsat for berøring. Selskabet fremstiller bøjler og syer dragtposer på mål.

Ved opbevaring af gamle hagler anbefales det at anskaffe en syrefri museumsæske, der er så stor, at haglen kan ligge helt eller næsten fuldkomment udstrakt. Æsken foeres med syrefri silkepapir og der lægges syrefri silkepapir i alle folder. Æsken opbevares i et tørt, stabilt klima. Alle kirkens tekstiler har bedst af at blive opbevaret således.  Syrefri æsker og silkepapir kan købes i Selskabet. Husk: Ring gerne herind, hvis der er tvivl om den rette behandling af messehaglerne.

Flere råd vedrørende opbevaring, se her: Opbevaring